måndag 29 december 2008

Söta drycker ökar diabetesrisken

Sötade fruktdrycker och läsk ökar risken att drabbas av åldersdiabetes. Enligt amerikanska forskare är det till och med en ännu lite högre sjukdomsrisk med sötade fruktdrycker än med läsk. Bakom ligger en stor forskarstudie med 44 000 kvinnor som under tio års tid rapporterat om sina dryckesvanor.

2 700 kvinnor hade utvecklat diabetes efter tio år.

De kvinnor som druckit  två eller fler sötade fruktdrycker per dag  löpte 31 procents större sjukdomsrisk än dem som bara druckit en per månad. När det gällde läskdrickarna motsvarande risksiffra endast 24 procent. lägre men fortfarande hög.

Forskarna menar att problemet är mängden kalorier som finns i de sötade dryckerna och läsken . Det är en källa till övervikt och ger därmed en ökad risk att få diabetes typ 2.

                                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar