fredag 13 februari 2009

Så nyttigt är det med te.

Tebusken är egentligen ett träd som liknar en björk och det är bladen som blir till te.

Grönt och svart te kommer från samma buske.

Grönt och svart te kommer ofta från Japan, Kina, Indien eller Ceylon.

Beredningen innebär att bladen torkas och krossas (svart te får oxidera ett tag) och upphettas innan de sorteras och  provsmakas.

Rött te kommer från robus, en halvmeter hög buske som endast växer på Cederbergen i Sydafrika. Bladen hackas och torkas. Drycken innehåller inte koffein men är rik på antioxidanter och mineraler.

Svart te ska dra runt 5 minuter och lämplig dosering är en tesked per kopp och en för kannan. Vattnet  ska knappt ha nått kokpunkten.

Grönt te doseras som svart te och har en något kortare dragtid. Vattentemperatur: 70 - 80 grader.

För rött te gäller samma dosering men det kan dra 3 - 10 minuter. Det blir inte beskt.

Den som vill ha mjölk i te rekomenderas att hälla i mjölken först, då blandar det sig med teet.

                                            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar