måndag 27 juli 2009

Sjusovardagen!

            

          

                             

Sjusovardagen firas den 27 juli. En sjusovare kallas den som brukar sova länge på morgonen.

Enligt en gammal berättelse handlar sjusovardagen från början om sju kristna bröder som bodde i staden Efesus för länge sedan. De förföljdes för att de var kristna. De gömde sig i en grotta. Där somnade de och vaknade först 200 år senare.

Flera hundra år senare började man fira sjusovardagen på badorterna i Finland. Till badorterna kom många människor för att fira sitt sommarlov. I början kom de för att sköta sin hälsa. De tyckte att det var hälsosamt att bada och dricka källvatten.

Senare kom människorna mest för att ha roligt. Då behövdes det program och fester för badortsgästerna. Det var då man hittade på att börja fira sjusovardagen.

Förr brukade barnen och ungdomarna kasta kardborrar, alltså taggiga blommor, på den som vaknade sent på sjusovardagen. Man brukade också gå genom staden och skramla utanför fönstren för att väcka alla som ännu sov.

Nuförtiden har sjusovardagen blivit som en karneval, särskilt i Hangö och Nådendal. Någon känd person från staden väljs till sjusovare. Sjusovaren blir kastad i vattnet eller får en hink med vatten över sig. I Hangö bärs sjusovaren genom staden i en säng. De som går med är ofta klädda i pyjamas.

Förr sade man att sjusovardagen bestämmer vädret för sju veckor framåt. Om det regnar på sjusovardagen så regnar det i sju veckor. Man sade också att den som sover efter klockan sju på sjusovardagen kommer att vara sömnig på morgnarna hela året.

Källa: Folkkultursarkivet, Anne Bergman

             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar