söndag 23 augusti 2009

Nu är rötmånaden slut!

Tiden mellan den 23 juli och den 23 augusti brukar man kalla rötmånaden. Det betyder ungefär månaden då allting ruttnar. Under rötmånaden är vädret ofta varmt och fuktigt. Förr, då det inte fanns kylskåp och frysar, ruttnade maten snabbare än vanligt i sådant väder.

Också bakterier trivs bra i värme och fukt. Det betyder att såren lättare kan bli infekterade och variga. Människorna trodde förr att ett sår som man fick i rötmånaden inte kunde bli bra igen innan rötmånaden var slut.

Förr trodde man att allt hemskt som hände den här tiden berodde på rötmånaden. Man trodde att alla bett av djur var farligare än vanligt. Hundbett var under rötmånaden livsfarliga, trodde man. Kvinnor som plockade bär i skogen kunde gå vilse och aldrig mera komma tillbaka. Eller så kunde de bli tokiga.

Man talar ibland om rötmånadshistorier. Det är historier som handlar om någonting onaturligt och konstigt som oftast inte är sant. De brukar handla till exempel om sjöodjur eller kalvar med två huvuden eller andra konstigheter.

Källa: Vardagsskrock

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar