fredag 23 juli 2010

I dag får vi säga Grattis till ..........

Emma

En härlig sommartårta som bjuder på spännande brytning med kardemumma i rabarberkompotten. Tårtan är glaserad med vit chokladtryffel, både gott och annorlunda.

Ingredienser
10-12 bitar
Tårtbotten:
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rabarberkompott:
250 g rabarber
1 dl strösocker
½ tsk stött kardemumma

Jordgubbsmousse:
2 gelatinblad
150 g jordgubbar eller färdig
jordgubbspuré
1 dl florsocker
2 dl Arla Ko® vispgrädde
½ dl lemoncurd

Vit chokladglasyr:
300 g vit choklad
2 ½ dl Arla Ko® vispgrädde
Garnering:
100 g färska jordgubbar
myntablad
Gör så här
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.

Rabarberkompott:
Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm. Koka upp socker och hälften av rabarbern och koka till en simmig kompott. Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den är mjuk. Smaksätt med kardemumma. Låt kallna.

Jordgubbsmousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Värm purén i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén. Blanda med florsockret. Vispa grädden luftig och vänd ner den. Låt moussen stå i kyl tills den börjar tjockna. Bred rabarberkompotten på en botten, lägg på nästa botten och bred först på ett tunt lager lemoncurd och sedan jordgubbsmoussen. Lägg på den sista bottnen. Låt stå i kyl några timmar eller över natt.

Vit chokladglasyr:
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Låt glasyren stelna och bred den över tårtan. Garnera med jordgubbar och mynta.

             

             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar